Cand trebuie actualizat cadastrul si cum puteti achizitiona o proprietate care nu are cadastrul actualizat

19.09.2021

Cadastrul este actul care atesta identificarea, masurarea, descrierea si inregistrarea imobilelor in documentele cadastrale si reprezentarea acestora pe harti si planuri cadastrale. 

Documentatia cadastrala este necesara la notariat si/sau la banca in cazul vanzarii unei proprietati si/sau pentru cererea de urbanism (terenuri, case).

Documentatia cadastrala este valabila doar daca a fost inscrisa in cartea funciara, impreuna cu intabularea. 


Daca aveti documentatie mai veche,dar neintabulata, va trebui sa mergeti la notariat, sa dati o declaratie pentru anularea ei si sa refaceti alta noua print-un cadastrist autorizat care se va ocupa atat de masuratorile imobilului/imobilelor, cat si de depunerea actelor si taxelor pentru cadastru, dar si pentru intabulare.

In cazul in care ati adus modificari proprietatii, este nevoie sa refaceti cadastrul.

Sunt cazuri in care proprietarul a adus modificari proprietatii, insa nu a refacut cadastrul si doreste sa puna proprietatea la vanzare.

Exista vreun risc daca doriti sa cumparati o proprietate care nu are cadastrul actualizat?

In primul rand, la orice instrainare este nevoie de cadastrul proprietatii.

Daca doriti sa achizitionati o proprietate care nu are cadastrul actualizat, prin credit Prima Casa sau Noua Casa (noua denumire - acelasi lucru), acest lucru nu este acceptat de catre banca creditoare, oricat de mica ar fi modificarea, la sosirea evaluatorului, proprietatea trebuie sa fie exact cum apare in acte.

Daca doriti sa achizitionati o proprietate care nu are cadastrul actualizat, prin credit ipotecar normal, lucrurile sunt mai simple, banca este de acord cu creditarea in cazul in care lipseste o bucata de perere, un perete intreg sau doar s-a schimbat destinatia incaperilor, ( s-a facut bucataria pe balcon si in bucatarie camera), dar nu s-a schimbat structura peretilor.

*Acest lucru este valabil in gereral, dar va recomand sa intrebati la banca mai intai pentru ca politicile bancilor pot fi diferite sau reactualizate.

Daca doriti sa achizitionati o proprietate care nu are cadastrul actualizat, cash, nu sunt restrictii.

Se poate intampla ca o proprietate sa aiba lipsa o cladire de pe terenul vizat, insa nu exista o autorizatie de demolare care sa ateste lipsa ei. In acest caz, se poate declara ca s-a autodemolat si se va face o constatare de catre politie. Ar putea veni la pachet cu o amenda.

In cazul in care nu aveti cadastru, apelati la un cadastrist autorizat care se va ocupa de acte, masuratori, taxe, depuneri acte pentru cadastru si intabulare. Tot el va va face si lista cu documentele necesare pentru documentatia cadastrala si intabulare.

Cadastrul si intabularea in cartea funciara se elibereaza la 18-21 de zile lucratoare de la depunerea actelor necesare. Se poate face si la urgenta, adica 7-10 zile lucratoare, insa pretul taxelor OCPI este de 5 ori mai mare decat in regim normal. 

Piața imobiliară din București și Ilfov a cunoscut fluctuații semnificative în ultimii cinci ani, influențate de factori economici, politici și sociali. În acest articol, vom analiza tendințele majore în ceea ce privește vânzările și închirierile, precum și perioadele din an în care interesul este mai crescut sau mai scăzut.