Pe exterior poveste, iar in pereti catastrofa care asteapta 

21.09.2021

Daca ar fi sa recomad ceva, as incepe cu atentia la calitatea cladirii pe care o aveti in vizor pentru cumparare. Proprietarii, de foarte mai multe ori, ascund vicii ale proprietatii.  

Deseori clientii care cauta oportunitati pe zona centrala, nu sunt atenti la calitatea cladirii in care vor sa achizioneze apartamente. 

Am avut un caz in care cladirea era veche, zona era foarte buna, situata aproape de centrul Bucurestiului, la interior apartamentul parea foarte bun, chiar au venit clienti cu structuristi vechi in domeniu care au spus ca este in regula cladirea. In afara de niste tencuiala cazuta pe exterior totul parea sa fie remediabil. La interior avea nevoie de o renovare completa. Cladirea era construita undeva prin anii '30.

La etajul 2 din 2 era situat apartamentul, la etajul 1 arăta la fel de nerenovat si nu statea nimeni, nici nu se putea gasi proprietarul, iar la parter locuia o familie. Era cate un apartament pe etaj. 

La un moment dat am avut un client hotarat, care a vrut sa stie in ce stare este cladirea ca structura si siguranta. Asa ca i-am recomandat pe cineva care are aparaturi de generatie noua cu care poate verifica toate aspectele structurale ale cladirii, este autorizat si are si cursuri de specializare pentru asta. A venit domnul cu 2 genti mari pline cu aparate. 

La expertiza a iesit ca demisolul cladirii prezinta o umezeala foarte mare si ca mortarul dintre caramizi se mananca, adica in timp se va darama oricum, iar la un cutremur care va zgudui pamantul catusi de putin, se va imprastia cu totul. 

Adica, nu era recomandat sa se foloseasca cineva de apartament nici macar daca era oferit moca. Pentru ca investitiile de dupa ar fi fost facute degeaba. 

Personal, m-am bucurat ca am aflat starea cladirii, chiar daca a picat vanzarea. Asa ca din motive de siguranta in ceea ce priveste potentialii cumparatori, am renuntat la proprietate, am returnat cheile, desi facusem 20 de vizite. Nu imi asum un risc asa de mare pentru oamenii care interactioneaza cu mine si cu atat mai putin sa mint. 

In cateva luni, proprietarii au vandut singuri unei doamne. Imi pare rau de ea, dar macar nu i-am facut eu acest deserviciu. 

V-as recomanda sa platiti un astfel de expert cand doriti sa achizitionati o locuinta veche si chiar si la locuintele noi. Sunt cazuri in care lipseste armatura sau nu este suficienta, barnele de sustinere a acoperisului sunt facute din bucati, exista crapaturi de adancime mascate sau alte vicii. 

Tot cu expertul am facut o alta expertiza la o casa care era formata dintr-un corp vechi din 1936 si dintr-un corp nou anul 2000, cu teren de 360 mp. Casa avea acoperisul schimbat si era in intregime zugravita la interior si la exterior imbracata in polistiren si refacuta la gri. Nu existau acte pe cladire. Cumparatorii au vrut sa faca autorizatie de constructie, dar pentru asta aveau nevoie de o expertiza. Si inainte de a chema un expert MLPAT, l-au chemat pe tehnicianul care face o expertiza mai complexa. La expertiza am aflat ca partea veche de casa avea umiditate 100%, fara sa fi fost plouat, iar casa noua nu avea necesarul de armatura, grinzile erau cu distanta prea mare intre ele, existau crapaturi si umezeala in pereti la mansarda. Cu ochiul liber nu se vedea mare lucru, doar crapaturile, dar nu se putea obtine autorizatie si era numai buna de demolat. 

Partea buna este ca proprietarii au inteles, nu aveau de unde sa stie aceste aspecte si au fost de acord sa scada pretul si sa il vanda ca si teren cu casa demolabila. 

Astfel, v-as recomanda sa fiti foarte atenti atunci cand cumparati ceva. 

Sunt foarte multe cladiri de acest gen in Bucuresti, mai ales in zonele centrale. O parte din ele au fost expertizate si incadrate in Lista cladirilor cu risc seismic (dati click pentru lista).  Daca le gasiti acolo cu urgenta 1,2,3 sau pe lista imobilelor neincadrate corespunzator, va recomand sa cautati altceva, oricat de ispititoare ar fi oferta. 

!!! Exceptie fac unele imobilie din zonele vechi ale Bucurestiului pe care le puteti inchiria in regim Air BnB si datorita fluxului de turisti, aceste apartamente isi scot banii. DOAR IN REGIM HOTELIER ! Nu recomand sa fie achizitionate pentru a fi inchiriate pe termen lung. 

La case este mai simplu daca le puteti demola partial sau total, acolo va puteti folosi de teren, la apartamente, nu !!!




Piața imobiliară din București și Ilfov a cunoscut fluctuații semnificative în ultimii cinci ani, influențate de factori economici, politici și sociali. În acest articol, vom analiza tendințele majore în ceea ce privește vânzările și închirierile, precum și perioadele din an în care interesul este mai crescut sau mai scăzut.